Het begrip :   "Gluten, wat is dat ?"


Waar zit gluten in ?

In tarwe*, gerst, gort, rogge, spelt, teff en alle producten die hiermede gemaakt worden !   

(Haver dat op de gewone wijze is gekweekt in nabijheid van tarwe).

 Emmertarwe/tweekoren (Triticum dicoccum) is een oergraan en de vader van zowel harde tarwe (Triticum durum) als van de khorasantarwe of kamut (Triticum turgidum) en is historisch gezien de belangrijkste tarwesoort.

 

Opgepast : Er zit nog 10 % gluten in glutenarme producten (bv. Teff) en zijn dus niet geschikt voor coeliakiepatienten. 

 

Gluten, ..... is het eiwit van bepaalde granen, bestaande uit een combinatie van twee proteïnen (gliadine + glutenine) .  Het is niet water-oplosbaar en verdwijnt niet door het bakken.

Bij personen die overgevoelig zijn aan dat eiwit,  worden de darmen ziek.

In onze darmen zijn er o.a. vlokken (villus intestinalis), die de nutriënten vervoeren naar de rest van de organen.

Als deze vlokken worden afgebroken door gluten, is het transport verstoord of zelfs onbestaande. En het voedsel verteert maar gedeeltelijk of helemaal niet, met gisting ten gevolge. 

 

- Bijvoorbeeld de lactose (suiker van dierenmelk) wordt op de top van de vlokken vervoerd !

Geen transport = geen nutriënten = tekorten op gebied van mineralen en vitaminen en dan worden we ziek ! 

**    Alhoewel de medische wereld steeds meer onderzoek doet op dit gebied, is er nog geen remedie.

Enkel een strikt glutenvrij dieet kan ons helpen. 

Naarmate onze darmen herstellen, kunnen bepaalde ingrediënten zeer voorzichtig opnieuw worden geïntroduceerd.

 ......

 

 Wat is het glutenvrij dieet ?  wat mag en wat niet ?

Een glutenvrij dieet dient om onze darmen te sparen om ze te laten helen en moet levenslang strikt gevolgd worden !

De heling kan lang duren.  En indien we niet strikt diëten treedt er opnieuw beschadiging op.

 

Het dient niet om gewicht te verliezen.

 

 

Het is niet, omdat het gemaakt wordt met andere granen, dat het niet lekker kan zijn.

(bv. een rijsttaart zonder bodem /een aardappelwafel /een soep gebonden met rijstmeel of aardappelzetmeel)

 

 

Laat ons samen een reis maken vanuit onze keuken ...  op zoek naar nieuwe producten en nieuwe recepten en  ... verruim je horizon.  (Altijd in samenwerking met de patiënt).

 

 Coeliakie : ook wel glutengevoelige enteropathie of glutenintolerantie genoemd. 

Wil je meer informatie over de ziekte, ga naar : 

  • De Vlaamse  Coeliakievereniging (coeliakie.be) :  opgestart in 1979 door Prof. Eggermont  i.s.m. ouders van kinderen met coeliakie en vrijwilligers.  Zonder subsidies.

Enkele statistieken :

  • In Nederland heeft 1 op 400 mensen coeliakie.
  • In België, 1 op 200 mensen.

Een Belg op 5 is lactose-intolerant.

 

Wereldwijd lijdt 1.5 miljard mensen aan de ziekte.

Zonder te spreken van de mensen die atypische klachten hebben maar niet opgenomen zijn in de statistieken.