Een groot avontuur : "Het is leuk vertoeven in glutenvrij land !"

Een glutenvrij dieet volgen is niet van de poes !

Er vallen heel veel zekerheden weg en er ontstaat een gevoel van grote onzekerheid.

"Als de gewone bakker en de gewone beenhouwer niks meer kan leveren, wat blijft er dan nog over ?" is een vraag dat iedereen, die met het dieet geconfronteerd wordt, kent.  

Gelukkig sinds een 15-tal jaren, zien we een kentering in de mentaliteit van de producenten en de leveranciers en de wetgeving helpt nog een handje toe.

Gezien de gevoeligheid verschilt van mens tot mens, is het een zeer complex gegeven en moeten we steeds alert blijven. Steeds met bijzondere zorg alle etiketten opnieuw en opnieuw lezen !

De producten goed apart en gesloten bewaren om fouten te vermijden.

En extra opletten voor de hygiëne in de keuken, in het bijzonder met kinderen.

 

Doch dit moet ons niet afschrikken !  Er is een prachtige wereld in glutenvrij land ! Laat ons samen nieuwe smaken ontdekken, nieuwe bereidingswijzen en nieuwe producten. 


Glutenvrij dieet  (*) 

Alle bereidingen zonder gluten zijn

Toegelaten 

* Arrowroot

* Aardappel

* Amarant

* Boekweit

* Glutenvrij bieren  (Rodenbach)

* Cacaopoeder van zwarte chocolade

* Cichorei

* Pure chocolade (fondant of zwart (noir)

* Gevogelte

* Gierst

* Groenten (geen asperges noch aardperen!)

* Glutenvrij haver (*)

* Johannesbroodpit (=carobe)

* Kastanjes (tamme)

* Kruiden (verse)

* Kelp (wier)

* Maïs

* Maniok (tapioca)

* Noten (geen pinda's noch cashewnoten in t begin van het dieet)

* Quinoa

* Rijst

* Tamari (vervanging van sojasaus)

* Tapioca

* Vlees en wild & glutenvrij vleesbereidingen

* Vissoorten & glutenvrij visbereidingen

* Vruchten    (geen kiwi's en rauwe ananas)

* Zaden (Sesamzaad, venkel, ...) en pitten (pompoen, zonnebloem, enz..) 

* Japanse rijstmiso (genmaimiso)

 


(*) Gebaseerd op eigen ervaring

Merkenlijst van glutenvrij producten, klik hier.

Glutenvrij dieet  (*) 

Alle bereidingen die gluten bevatten zijn

Verboden

  • Aardperen
  • Haver 
  • Gerst   (Gort is gepelde gerst).
  •  Rogge
  •  Spelt
  • Tarwe  (grootste leverancier van gluten)
  • * "Bulgur" is gemaakt van tarwe !
  • * "Durum" is harde tarwe !
  • * "Spelt, emmer en kamut" zijn tarwesoorten !  
  • * "Triticale" is een kruising tussen tarwe & rogge !
  •  "Panko" (paneermeel) => gemalen tarwe
  • * "Malt of mout" is gemaakt van tarwe of gerst!
  • * "Seitan" = vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit !
  • Sojasaus  (gekweekt op tarwe)
  • Teff  (*)
  • * Vlees- & Visbereidingen (worst, gehakt, paté, fijne vleeswaren met gluten)

* Bouillonblokjes of kant-en-klaar met gluten

* Gemengde tuinkruiden of specerijen (gluten)

* Granenkoffie of gemoute dranken (bier)

* Soepen, saus, roomijs met gluten gebonden

* Insecten

* de lijm van postzegels en omslagen

* Hosties, (ondergrond van macarons)

* Whisky (van granen gemaakt)


(*) Gebaseerd op eigen ervaring