Quinoa is een, van nature uit, glutenvrij pseudo-graan, afkomstig uit Zuid-Amerika.
Uit de Amaranthe familie.
Een zeer oud graantje - meer dan 5000 jaar oud - dat vroeger genoemd werd : "het goud van de Mayas" of "de heilige rijst van de Incas".
Men maakt het klaar zoals rijst. => dus ook dezelfde bereidingen kunnen hiervoor in aanmerking komen.
Doordat er een laagje saponine aan vastzit, is het aangeraden om de graantjes eerst goed te spoelen met water. => tot men klaar water verkrijgt. De zeepsmaak is echt vies indien men dit niet doet en maag/darmen zullen oprispen.
Daarna 75 gr per persoon in 2 dl water aan de kook brengen en 12 à 15 minuten zachtjes laten koken.
tot het alle water geabsorbeerd heeft.
Er bestaat een zwarte variëteit quinoa, die dient dan 15 minuten te koken.
Voor pap , langer laten koken.
Kan ook gepoft worden zoals maïs.
Lekker opgediend met fruit, maar ook bij vis of vlees.
Smakelijk !
Quinoa is rijk aan : vezels, magnesium en ijzer.
Opgepast : de krakers van "Le Pain des Fleurs" van t merk Euro-Nat bevat tussen de >=150 g en <200 g gluten.
Dus => niet iedere dag eten !!! en is niet geschikt voor zeer gevoelige personen, in het begin van het dieet.
Internetgebruikers kunnen fragmenten van de inhoud van websites voor hun persoonlijke, niet-commerciële doeleinden kopiëren en
printen. Elk ander gebruik, inclusief het reproduceren, aanpassen, verspreiden, doorgeven, opnieuw publiceren,
tentoonstellen of vertonen van de betreffende inhoud, is ten strengste verboden.