Quinoa  (Uitspraak = "Kienwah")


Quinoa is een, van nature uit, glutenvrij pseudo-graan, afkomstig uit Zuid-Amerika.

Uit de Amaranthe familie.

Een zeer oud graantje - meer dan 5000 jaar oud - dat vroeger genoemd werd : "het goud van de Mayas" of "de heilige rijst van de Incas".

 

Men maakt het klaar zoals rijst.     => dus ook dezelfde bereidingen kunnen hiervoor in aanmerking komen.

 

Doordat er een laagje saponine aan vastzit, is het aangeraden om de graantjes eerst goed te spoelen met water. => tot men klaar water verkrijgt. De zeepsmaak is echt vies indien men dit niet doet en maag/darmen zullen oprispen.

 

Daarna 75 gr per persoon in 2 dl water aan de kook brengen en 12 à 15 minuten zachtjes laten koken.

tot het alle water geabsorbeerd heeft.

 Er bestaat een zwarte variëteit quinoa, die dient dan 15 minuten te koken.

 Voor pap , langer laten koken.

 Kan ook gepoft worden zoals maïs.

Lekker opgediend met fruit, maar ook bij vis of vlees. 

 Smakelijk !

 

Quinoa is rijk aan : vezels, magnesium en ijzer.

 

Opgepast : de krakers van "Le Pain des Fleurs" van t merk Euro-Nat  bevat tussen de  >=150 g en <200 g gluten.

Dus => niet iedere dag eten !!! en is niet geschikt voor zeer gevoelige personen, in het begin van het dieet.