UIT ETEN GAAN / op restaurant of bij vrienden gaan eten ?  Feesten en genieten van een LEKKER maaltijd  ?  Zou vanzelfsprekend moeten zijn ! ......


Maak het je niet moeilijk, hou het simpel.

 

Bezoek van een glutenvrij en/of lactosevrij persoon ? 

Overleg met de persoon op voorhand  - zeker over de inhoud en de geliefde merken van het product in kwestie !

 

a) Haal uit !            In je buurt  ?

  1. Bij een beenhouwer of een dieet/natuurwinkel - die een gluten- en lactosevrij  vers gerecht kan klaarmaken,
  2. uit de diepvries (glutenvrij pizza's, taarten, cake, brood, koekjes) maar lees zeer aandachtig de ingrediëntenlijst op de etiket.   Raadpleeg volgende merkenlijst a.u.b.

Leuk voor bij feesten !

bv. Je kleinkind komt en je wilt het eens extra verwennen zonder enig risico te nemen.

 

b) Ga naar een restaurant :  zie ook tab allergie in dit verband 

     (waar de keukenbrigade bereid is om een lekker maaltijd voor te bereiden en het dieet serieus neemt)

  bv.  een communie, trouwfeest, jubileum, receptie of ander feestje onder vrienden.

  • Steeds reserveren en vertellen van het dieet, zodat men iets kan voorbereiden en/of uithalen. (bv. GlutenVrij brood)
  • Ga op een rustig moment zodat de keukenbrigade al de nodige aandacht kan besteden, bv. rond de middag in de week.

 Voor een overzicht van restaurants & hotels in de Benelux :  lees op

     Glutenfreebelgium      

 of internationaal =  GlutenfreeRoads

 

c) Je wenst zelf iets klaar te maken ? 

  1. Hou dan rekening met de voorzorgen voor kruisbesmetting, de hygiëne en lees zorgvuldig alle ingrediëntenlijsten op de verpakking. 
  2. Gebruik een gluten- & lactosevrij recept.
  3. Raadpleeg de vervangingslijst  

Maak iets simpel klaar  en wees creatief !

Hier komen tips om een eenvoudig maaltijd thuis te bereiden !

*  Een zelf getrokken bouillon gemaakt met rund of kip.

    (gebruik geen bouillonblokjes/-poeder, niet klaren met tarwebloem)

 * Gentse waterzooi  (de room vervangen door kokosroom of lactosevrij room of het gewoon weglaten). 

*  Een vis (enkel de geschubde vissen komen in aanmerking)  en  gebakken op vel, (zonder bloem noch panko noch broodkruim),

    opgediend met gesmolten boter en in zout water gekookte rijst.

* een steak/kotelet/kip gebakken met gestoomde groenten, aardappel in de pel of rijst of maispolenta.

* verse zelf  gemaakte frietjes (bv groentjes allerlei)  apart gefrituurd in vers frituurvet of in de oven gebakken.

 

foto's  hieronder :

Gegrilde groentenreepjes als voorgerecht of snack

Glutenvrij kippengehakt op een glutenvrij ciabatta - recht uit de oven !

en voor een vieruurtje  :  *  Een appel/kweepeer met gluten- & lactosevrij crumble !  met een rozenthee.