Mijn dieet is niet eenvoudig, dat weet ik en om jullie te helpen iets lekkers voor mij op tafel te toveren, heb ik  een lijst van vervangingen voor dierenmelk en –zuivel alsook voor glutenbevattende granen en nog wat andere tips opgesteld.  Dank u bij voorbaat voor je bereidwilligheid en je goede zorgen hieromtrent.

 

Lactose vervangers :  

*  Amandelmelk, rijstmelk, hazelnoten/walnoten melk, kokosmelk en kokosroom.

 In pannenkoeken en wafels  en je geen van hierboven vernoemde melken bij de hand hebt,

 gebruik gewoon plat water.  Gebruik voor de deeg wel glutenvrij bloem of glutenvrij mixen.

Men kan ook melk vervangen door groenten- & fruitsappen in bepaalde gerechten.

            Zonder gluten :   (= geen tarwe/gerst/gort/ haver/teff).    Dus glutenVRIJ!

Glutenarm brood bv bevat 10% gluten.  Dus niet geschikt voor coeliakiepatienten !

*Rijst,  quinoa, amaranth (eerst afspoelen alvorens te koken)  

*Aardappel, maak puree zonder melk.  Gebruik het kookwater van de aardappel om het te bevochtigen. 

  Bak fritten in een verse olie/vetstof  en in een aparte frituurketel.  

*Thaise rijstnoedels en ander rijstpasta’s,  100 % rijst 

*  Rijstpolenta & 

*maispasta’s, mais polenta 100 % mais 

*Gebruik glutenvrij pasta uit de handel. 

**Steek geen koekjes (die niet glutenvrij zijn) bij de desserten of de dranken.

  Gebruik enkel glutenvrij/lactosevrij brood en koekjes

          Stijl Cereal (GB of Kruitvat) of Schar (keizertjes uit diepvries Colruyt bv.) 

 

*  Niks rauw (groenten/vlees/vis/fruit) -  Geen asperges, ananas of kiwi noch appelsien. 

*Grillen, bakken, braden of stomen, koken 

*Van fruit en groenten, kan je compotes / puree / coulis / sorbet maken. 

**Lust zeer graag wild, in het bijzonder gevogelte,  doch geen haas.

Opgepast met de bereidingswijze, in het bijzonder de saus.

Opgepast met bieren.   Gebruik glutenvrij bieren. 

 

*  Geen schelp- noch schaaldieren.  Hier is geen vervanging voor.