Mijn dieet is niet eenvoudig, dat weet ik en om jullie te helpen iets lekkers voor mij op tafel te toveren, heb ik  een lijst van vervangingen voor dierenmelk en –zuivel alsook voor glutenbevattende granen en nog wat andere tips opgesteld.  Dank u bij voorbaat voor je bereidwilligheid en je goede zorgen hieromtrent.

 

  • Lactose    :    dierenmelk  vervangers :  

*  Amandelmelk, rijstmelk, hazelnoten/walnoten melk, kokosmelk en kokosroom.

 In pannenkoeken en wafels  en je geen van hierboven vernoemde melken bij de hand hebt,

 gebruik gewoon plat water.  Gebruik voor de deeg wel glutenvrij bloem of glutenvrij mixen.

Men kan ook melk vervangen door groenten- & fruitsappen in bepaalde gerechten.

  • Zonder gluten       :    (= geen tarwe/rogge/gerst/gort/spelt/haver/teff).    Dus glutenVRIJ!

Glutenarm brood bv bevat 10% gluten.  Dus niet geschikt voor coeliakiepatienten !

*Rijst,  quinoa, amarant (eerst grondig afspoelen alvorens te koken)  

*Aardappel, maak puree zonder melk.  Gebruik het kookwater van de aardappel om het te bevochtigen. 

  --     Bak fritten in een verse olie/vetstof  en in een aparte frituurketel (180° C).  

*Thaise rijstnoedels en ander rijstpasta’s,  100 % rijst 

*  Rijstpolenta & 

*maispasta’s, mais polenta 100 % mais 

*Gebruik glutenvrij pasta uit de handel.  (van rijst, mais, gierst, boekweit)

**Steek geen koekjes (die niet glutenvrij zijn) bij de desserten of de dranken.

  Gebruik enkel glutenvrij/lactosevrij wit brood en witte koekjes (zonder vezels additieven)

          Stijl Cereal (brood/ maischips) of Schar (brood/ ciabatta) of Consenza (witte puntjes/ciabatta) 

 

*  Niks rauw (groenten/vlees/vis/fruit) -  enkel een banaan bij het ontbijt mag !

Geen asperges of paddenstoelen,  ananas / kiwi noch citrusvruchten. 

*Grillen, bakken, braden of stomen, koken 

*Van fruit en groenten, kan je compotes / puree / coulis / sorbet maken. 

**Lust zeer graag wild en gevogelte,  doch geen haas.

Opgepast met de bereidingswijze, in het bijzonder de binding van sauzen en soepen. (enkel aardappel- of maiszetmeel om te binden)

Dranken :  Thee en plat water.   Warme chocomelk gemaakt van bv amandelmelk en 50% fondant chocolat.

   Gebruik glutenvrije en alcoholvrije bieren en wijnen. 

*  Geen schelp- noch schaaldieren.  Hier is geen vervanging voor.